GÓRA

Zdrowie na święta i na cały rok!

Świeta_bez_chemiiKiedy pisałam o Zamień chemię na jedzenie, wspominałam też o własnych przygodach związanych z niezdrowymi produktami, powodującymi wysypki i nawet – pokrzywkę. Dziś już wszystko wygląda inaczej. Unikamy bogatych w chemiczne składniki etykiet, znajdujących się na opakowaniach. Jak przekonuje Julita Bator, chemia w jedzeniu nie jest fikcją. Jeśli więc zależy ci na zdrowym odżywianiu, sięgnij po Święta bez chemii, by każde spotkanie rodzinne nie kończyło się kłopotliwymi dolegliwościami trawiennymi.

Uroczystości rodzinne kojarzą się nam z obżarstwem. Ileż razy w ciągu tegorocznego Bożego Narodzenia usłyszycie od babci, cioci lub mamy: Zjedz jeszcze trochę. Może kawałeczek ciasta? Tego jeszcze nie próbowałeś? Trudno walczyć z takimi nawykami, podobnie jak z ociekającymi tłuszczem potrawami gotowanymi przez lata przez najbliższych. Widzę tylko jedno rozwiązanie. Musisz zrobić kilka dań z książki Święta bez chemii i zabrać je ze sobą lub zaprosić wszystkich na Wigilię do swojego domu. W ten sposób pokażesz innym, jak można gotować smacznie, zdrowo i lekko.

Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem z Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy jest hitem w mojej rodzinie. Robię ją na każdą okazję. Wiele jest jeszcze takich dań, które proponuje w swych książkach Julita Bator i które wprowadziliśmy do codziennego jadłospisu. Co ważne, nasze eksperymentowanie z jedzeniem sprawiło, że córka jako jedno z nielicznych dzieci, częściej wybiera warzywa i owoce niż słodycze. Z ogromną przyjemnością sięgnęłam więc dziś po Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta. Znalazłam tu receptury na dania wigilijne, wielkanocne i różne uroczystości rodzinne. Dodatkowo przeczytałam w książce o obyczajach związanych ze świętowaniem w Polsce i o niebezpieczeństwach, jakie czyhają na nas w produktach spożywczych, które czasem do spożywczych nie powinny się zaliczać.

Swięta_fragm

Święta bez chemii to zbiór przepisów na zdrowe, pozbawione chemii dania. Julita Bator motywuje do przygotowywania takich uroczystości, które nie będą wywoływać dolegliwości trawiennych. Jestem przekonana, że jeśli raz zdecydujesz się skorzystać z pomysłów autorki, będziesz stale sięgać po jej książki.

Julita Bator, Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta, Znak, Kraków 2015. ISBN: 978-83-240-4061-2. 96 stron. 

Oceny czytelników:

0 / 5 0

Dziennikarka, promotorka literatury, specjalistka ds. promocji i informacji. Absolwentka filologii polskiej o specjalizacji edukacja medialna. Pracuje z młodzieżą, pisze i realizuje projekty dofinansowane z MKiDN (Idziemy po kulturę, Book Morning Library) oraz wiele innych, tworzonych na potrzeby instytucji kultury.

Napisz komentarz