GÓRA

Apetyt na życie i radość z jedzenia

Powinniśmy cieszyć się jedzeniem. To jedna z najprostszych radości w życiu - tak mówiła Julia Child, jedna z bohaterek pięknie wydanej i rozbudzającej wszystkie zmysły książki, Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów. Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès wybrały czternaście kobiet, które zadziwiają siłą i determinacją w realizacji wyznaczonych sobie celów. Autorki przyjrzały się ich życiu, dziełom, kulturze i kuchniom. Dzięki czemu powstał projekt, zachwycający zdjęciami, historiami bohaterek i potrawami, które pachną, czarują swoim wyglądem i nie pozwalają się nasycić swoim smakiem.

Z takim apetytem na życie rodzą się tylko najwytrwalsi. Tak można scharakteryzować chyba wszystkie z bohaterek tej książki. Nienasycone to Maria Antonina, Anna Pawłowna Pavlova, Jane Austen, Oda Krohg, Sigrid Undset, Coco Chanel, Pamela Lyndon Travers/Mary Poppins, Astrid Lindgren, Frida Kahlo, Julia Child, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Liza Crihfield Dalby, Björk. Każda z nich, w dziedzinie w której działa, wyprzedza swoje czasy. Były i są kobietami nowoczesnymi, wyzwolonymi, przekraczającymi niekiedy granice dobrego smaku. Żadna z nich nie przejmuje się konwenansami i narzuconymi im rolami. Jedynym ich pragnieniem jest realizować siebie i uszczęśliwiać innych swoją sztuką. 

Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès – Norweżka i Polka – przeczytały książki swoich bohaterek i ich biografie oraz obejrzały ich dzieła. Przyjrzały się kulturze, w której żyły. Następnie zebrały rekwizyty, uszyły ubrania i zaplanowały scenografię. Na całym świecie szukały inspiracji, aby przenieść je do małych przestrzeni, w których gotowały i fotografowały, świetnie się przy tym bawiąc. Autorki nie zatrudniły profesjonalnych modelek. Same przebierały się za bohaterki swojej książki. Niektóre spośród kostiumów uszyła polska kostiumolożka w Warszawie, Anna Nurzyńska-Dziemska. Liczne spośród ubrań znajdujących się na zdjęciach, pochodzą z pchlich targów i własnej garderoby twórczyń książki.

Do tego dodać trzeba przepisy. Zebrano ich aż 99. Wszystkie zainspirowane są czasami, w których żyły przedstawiane kobiety. Wiele z tych przepisów zostało zapisanych w dziennikach, pamiętnikach, powieściach i wspomnieniach. Każdy został przetworzony tak, by można było je wykonać z produktów pojawiających się we współczesnych sklepach. Wszystkie potrawy otrzymały piękne, plastyczne tła i zostały sfotografowane tak, że chciałoby się je zjeść wprost z książki. 

Nienasycone odbiera się wszystkimi zmysłami. Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès przede wszystkim stworzyły piękną książkę. Zdjęcia, praca włożona w wykonanie kostiumów, scenografii i potraw zaowocowały zachwycającą publikacją. Dla mnie ważne są także historie wybranych kobiet, wojowniczek, nieustannie dążących do realizacji swoich marzeń, mimo wszelkich przeciwności losu. Nienasycone zarażają swoim apetytem na życie, roztaczając wokół nas zapachy ulubionych potraw i napojów. Nie można się oprzeć tym zmysłowym wrażeniom, natychmiast trzeba przenieść te przepisy do swojego domu.

Szczegółowe informacje

Autor:Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès
Tytuł:Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów
Tytuł oryginalny:Kvinnfolk. Fantastisk mat tel verdensberømte damer
Wydawnictwo:Dwie Siostry
Miejsce:Warszawa
Rok wydania:2019
Tłumaczenie:Katarzyna Tunkiel
ISBN:978-83-8150-081-4
Strony:320

Dziennikarka, promotorka literatury, specjalistka ds. promocji i informacji. Absolwentka filologii polskiej o specjalizacji edukacja medialna. Pracuje z młodzieżą, pisze i realizuje projekty dofinansowane z MKiDN (Idziemy po kulturę, Book Morning Library) oraz wiele innych, tworzonych na potrzeby instytucji kultury.

Napisz komentarz